Frågor & Svar
- Badkar
-
Kan man bygga in badkaren?
- Det går alldeles utmärkt med alla badkar utom de fristående. Allra bäst fungerar det med badkaren gjorda i Nordurit® då de är byggda extra kraftigt och inte utvidgar sig på mitten.
-
Kan man sätta en standard-panel på ett Nordurit® badkar?
- Ja det är inga problem, men den är inte lika stark och styv som en Nordurit®-panel.
-
Ingår utloppssats, ben och fötter till alla badkar?
- Ja, det gör det. Utloppsats består av pop-up ventil och utloppsrör.
-
Vad gör man om olyckan skulle vara framme och det uppstår en skada på akrylytan i badkaret?
- Vid småskador går det att polera upp ytan igen. Vid större skador kontakta kundtjänst.
- Duschar
-
Kan man vika in dörrarna på duscharna?
- Ja, det kan man på alla modeller utom Bohus som har fasta partier.
-
Kan man kombinera olika storlekar på duschdörrar (ex.80 x 90 cm)?
- Ja, det går bra för modellerna Bohus, Sörmland och Skåne. Du kan kombinera storlekarna helt fritt utan extra kostnad. Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig.
-
Kan man köpa endast en duschvägg?
- Ja, det går bra. Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig.
- Handdukstorkar
-
Blir handdukstorken jämnt varm över hela ytan?
- De nedre rören kan bli något mindre varma pga cirkulationen. Detta är helt normalt.
-
Jag vill ansluta min handdukstork till centralvärme med matning ovanifrån. Kan man det?
- Ja, i de flesta fall. Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig
-
Vad säger branschreglerna om VVC?
- De nya branschreglerna säger att inga handdukstorkar får kopplas på VVC. Det beror på att det finns en risk för att legionellabakterier uppstår om man gör så. Legionellabakterier förekommer naturligt i vatten. De förökar sig bäst i stillastående vatten som är 35-40oC. Att dricka vatten med legionellabakterier är inte farligt. Risken finns först när man får in bakterierna i lungorna, exempelvis när man andas in vattendimma vid duschning. Dessutom gäller inte vår garanti om handdukstorken kopplas på VVC. Det beror på att vissa vattenkvaliteter kan orsaka galvanisk korrosion (elektriska strömmar) som kan förstöra handdukstorken. Detta även om handdukstorken skulle vara av rostfri modell.
-
Kan jag få monteringsanvisningar innan handdukstorken levereras?
- Ja, alla monteringsanvisningar finns att ladda ned från vår hemsida www.nordhem.se. Det går också bra att kontakta oss på info@nordhem.se så skickar vi det ni önskar.
-
Jag har tänkt ersätta en radiator med en handdukstork och det kommer att vara enda värmekällan i rummet. Hur stor effekt behöver jag ha på handdukstorken?
- Är det källarvägg, yttervägg, stora fönster eller dåligt isolerat? Vi rekommenderar 50-80 W per m2 beroende på omständigheterna. Om du är osäker fråga din fackman. Givetvis har det stor betydelse hur varmt vatten du skickar ut från värmekällan.
-
Om jag köper en elversion av en handdukstork, vilken yta får jag på elpatronen?
- Vid köp av elektriska handdukstorkar får man matchande yta på elpatronen.
-
Vad är det för skillnad på ettrörssystem och tvårörssystem?
- I ett ettrörssystem är radiatorerna kopplade till en slinga i serie med varandra. Hela slingan utgör en cirkulationskrets. Då vattnet passerar genom radiatorerna sjunker temperaturen på värmevattnet efter varje radiator. Detta medför att temperaturförlusten måste kompenseras med större radiatorer ju längre bort från värmekällan de är monterade. För att cirkulationen i ettrörssystemet inte skall brytas då man stänger en radiatorventil (t ex i badrummet) måste det finnas en förbigångsledning (bypass) vid varje radiator. Denna bypass finns inbyggd i våra NH-ventiler. Ett tvårörssystem består av en tilloppsledning som leder vattnet till radiatorerna och en returledning som återför vattnet till värmekällan. Varje radiator är på så sätt parallellkopplade till värmesystemet och behöver därför inte kompenseras i storlek ju längre bort från värmekällan de befinner sig. Systemet är inte heller beroende av att ha någon bypass vid radiatorerna för att kunna cirkulera. Detta är det vanligaste alternativet.
-
Hur vet jag om jag har ettrörssystem? Jag vill gärna installera handdukstorken med rör som kommer ut alldeles bakom handdukstorken?
- För att det inte ska bli några missförstånd rekommenderar vi att ni frågar en fackman om just er bostad.
-
När behöver jag veta om min bostad har ettrörssystem?
- När jag vill använda ventilset där vattnet går in i ena sidan och ut i andra sidan av handdukstorken.
-
Vilken ventil passar till ettrörssystem?
- NH-ventilerna passar till både ettrörs- och tvårörssystem. Övriga ventiler passar till tvårörssystem.
-
Vad betyder Δt50o och Δt30o?
- Med Δt (dt) menas skillnaden mellan värmesystemets och rummets temperatur. Detta betyder att ju högre temperatur framledningsvattnet har desto högre värmeeffekt avger torken. Värmepumpar har oftast Δt30o(lågtemperaturssystem) medan fjärrvärme, ved och oljepannor har Δt50o (högtemperaturssystem).
-
Hur lång är leveranstiden?
- 1 vecka
-
Ingår ventiler?
- Nej, de säljs separat under tillbehör.
-
Vad är c/c-måttet i kombialternativ 2 vid vägganslutning?
-
Hur gör jag om jag vill ha kombidrift (vatten + el)?
- Det finns två alternativ. Alt. 1: Välj önskad handdukstork, välj en NH-ventil, t ex NK1, och en passande elpatron. Ventilen kopplas i ena sidan och elpatronen i den andra sidan. Alt. 2: Välj önskad handdukstork, välj till en passande elpatron, ett T-rör, t ex TC1, och lämpliga ventiler, t ex VK7 för rör ut från vägg. Vid vägganslutning av kombidrift alt. 2 – OBS! c/c-måttet för röranslutningen är inte detsamma som vid anslutning till centralvärme.
Hittade du inget svar på dina frågor? Kontakta oss